söndag 5 september 2010

Porterstek eller portergryta

Ingredienser för 6 personer:
1-1,5 KG KÖTT AV ROSTBIFF, FRANSYSKA, INNANLÅR, YTTERLÅR, BOG
1 FL PORTER
½-1 DL OUTSPÄDD SVARTVINBÄRSSAFT
1 DL ÄKTA SOYA
1 TSK TIMJAN
5-6 ENBÄR
5-6 SVARTPEPPARKORN
2-3 KÖTTBULJONGSTÄRNINGAR
2 VITLÖKSKLYFTOR
1 STOR LÖK

TILL SÅS:
8 DL SKY
VETERMJÖL EFTER BEHAG
2 DL GRÄDDE
SMÖR

Gör så här:
1. Välj en gryta så att köttet med termometer får lagom plats. Häll i porter,svartvinbärssaften & soja. Lägg i kryddor.buljongtärningarna.skurna vitlöksklyftor & gul lök delad i stora bitar. Koka upp, lägg ner köttet. (stek eller grytbitar)
2. Låt alltsammans sakta sjuda under lock. Flytta grytan från värmen när innertempen är 75 grader (stek) efter ca: 1-1,5 tim. Låt köttet ligga ca: 20 min. i skyn innan du tar upop den.
3. SÅS:
Gör en sås hur du vill. Låt koka 3-5 min. Om du har gjort en stek så tranchera denna.

SERVERA MED KOKT POTATIS ELLER RIS & KOKTA PRIMÖRER & SVARTVINBÄRSGELE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar